3 steg till viktnedgång

Det kan upplevas överväldigande med all information som finns gällandes viktnedgång vid övervikt. Här har vi samlat lite generell information om saker man kan ha undrat över och vad som är viktigt i resan mot en hälsosammare livsstil.

1. Se över din kost!

Vi blir lite som vi äter och det är sedan länge känt att en överkonsumtion av mat kan orsaka viktuppgång. Vi har alla ett basalt behov av näring per dag och när man överstiger detta behov så ökar vi i vikt. Kroppen lagrar då överskottsenergin i form av fett. När man däremot intar mindre näring än det man behöver kommer kroppen istället ta byggstenar från kroppen i första hand från fettdepåerna som i sin tur leder till viktminskning. Det kan vara klurigt med att hitta balansen med mängden mat man ska ta in och samtidigt försöka undvika en skadlig viktnedgång eller nedbrytning av muskler samtidigt. En duktig dietist kan i dessa lägen vara ett stort hjälpmedel för att just hitta denna balans och uppnå en hälsosam vikt.

2. Rör på dig!

Träning och motion hjälper dig att må bra både fysiskt och även mentalt. Med regelbunden träning ökar du dina förutsättningar för att nå dina viktmål. Förutom de positiva effekterna som att exempelvis förebygga hjärt-kärl sjukdomar, förbättra konditionen samt en reglerande effekt på blodfetter, blodsocker och blodtryck så hjälper även träningen dig att förbränna kalorier som i sin tur leder till en mer hälsosam vikt. Det är viktigt att notera att enbart träning i alla dess former inte alltid leder till viktnedgång om kosten brister då detta skulle kräva kopiösa mängder träning för att kunna förbränna tillräckligt med överskottskalorier från matintag. Balansen mellan kost och träning är här en viktig faktor för att på bästa sätt nå din målvikt. Alla är vi olika och har olika möjligheter och kapacitet till träning och med hjälp av personlig träning kan det anpassas till din egen nivå.

3. Ta till medicinsk hjälp!

Vilka åtgärder finns det att ta till vid övervikt när kost och motion inte har fungerat? Vi brukar ofta höra termen BMI som står för body mass index. Detta är ett grovt mått på hur stor vår kroppsmassa är och man har kunnat dra pareller til sjukdomar vid låga och höga värden. Vid ett BMI över 25 och över detta talar man om övervikt och respektive svår övervikt. I vissa fall kan man erbjudas kirurgiska åtgärder vid BMI över 35 där man även gjort försök till viktminskning på andra håll. De operativa åtgärder som erbjuds då är främst gastric bypass och gastric sleeve. Gastric bypass innebär att en bortkoppling sker av magsäckens ena del samt av tunntarmen. Gastric sleeve innebär att en större del av magsäcken operras bort. Som med alla operativa åtgärder kan det föreligga komplikationer men de flesta får godtyckliga resultat som underlättar resan till en hälsosammare vikt. Om man genomgår en operativ åtgärd så innebär det också att i vissa fall behöver man livslång behandling med vitamintillskott samt årliga kontroller. Man kan i vissa fall behöva begränsa vad man kan äta.

Det finns ett alternativ med behandling av läkemedel som exempelvis GLP-1 Analoger. Verkningssättet för GLP-1 analoger är att de reglerar insulin och glukagon nivåerna i blodet. Glukagon är ett hormon som ökar tillgängligheten av glukos och fettsyror i blodet. Detta händer om vi inte har tillräcklig med intag av mat – kroppen använder sig då av fettsyror och lagrat socker i kroppen för att upprätthålla energin i kroppen.
Det har genomförts studier där man kunnat se en positiv effekt i resan på viktnedgång tillsammans med reglerad kost och motion hos patienter med övervikt. Detta i sin tur har varit ett adekvat hjälpmedel för att nå en hälsosammare vikt och minska riskerna för sjukdomar som vanligen kan komma med övervikt. Det finns flera patient grupper i samhället som exempelvis hypertoniker, diabetiker, kvinnor drabbade av PCOS som skulle ha stor nytta av en mer hälsosam vikt och i dessa fall kan behandling med GLP-1 Analoger vara ett adekvat hjälpmedel. En mer hälosam vikt leder i sin tur till bättre reglerad sjukdom och en bättre livsstil.

MedFacilis kan erbjuda läkemedel som GLP-1 analoger för viktminskning (se behandlingspaket här) där studier har påvisat god viktnedgång tillsammans med reglerad kost och träning. Denna behandlingsstrategi har även uppmärksammats nyligen av Dagens Medicin och DN.